schildersschilderstromingen
handschriftenbewegingenkunst per land

 

In memoriam Cor van Vliet

15 april 1940 - 21 augustus 2015

Vrijdag 21 augustus overleed Cor van Vliet, oprichter en grote inspirator van dia-art cor van vliet. Cor was al enige tijd herstellende van een, naar het zich liet aanzien, succesvolle operatie die helaas te laat kwam.

dia-art werd opgericht in 1995 toen bleek dat de in zijn fotografie vastgelegde liefde voor geschiedenis/kunstgeschiedenis en zijn aangeboren roeping om deze liefde te delen, uitmondde in vele lezingen, cursussen, publicaties en kunstreizen. Hiermee werd niet alleen het verhaal van het verleden en de kunst verteld, maar ook in prachtige, door hem zelf gefotografeerde, beelden getoond. De (kunst) geschiedkundig goed onderlegde documentaire presentaties, voorzien van commentaar, muziek en geluidseffecten waren zichtbaar in zogenaamde diaporama’s. Eerst via het medium dia in overvloeitechniek en later via moderne elektronische presentatievormen.

Deze presentaties waren soms eenmalige lezingen, maar vaker cursussen van meerdere dagdelen inclusief zelf gemaakt cursusmateriaal.  Wegens grote belangstelling om het getoonde ook echt te zien, volgde er al snel kunstreizen naar Frankrijk, Engeland, België en Italië onder het motto “reizen is avontuur”. De laatste reis naar Northumbria, waar hij tijdens zijn herstel veel tijd in heeft gestoken, heeft hij helaas niet meer mogen meemaken.

Hiernaast was Cor ook actief als fotograaf en redacteur voor diverse bladen waaronder Reflex, was hij betrokken bij het  genootschap van Sint Jacob (Jacobstaf) en de vrienden van de grote kerk in Dordrecht en diverse kunstcommissies. Hij was ook mede verantwoordelijk voor het opzetten van een officiële etappeplaats voor de pelgrimage naar Santiago de Compostella, inclusief stempel in het Locatie Zwijndrecht van het Dordrechts Albert Schweitzer Ziekenhuis (Jacobus ziekenhuis) in Zwijndrecht.

Wij bij dia-art zullen Cor voor altijd herinneren als een bevlogen en leergierig man waarbij de missie tot het verspreiden van kennis over (kunst) geschiedenis, in als het even kon, mooie en sprekende plaatjes,  eerst kwam.

We wensen hem een goede reis op zijn laatste grote avontuur.